Spring til indhold
Advokatrådgivning

Arv og testamente

Gaveafgift - hvor meget kan du give afgiftsfrit?

Gaver til den nærmeste familie er afgiftsfri op til et fast beløb pr. år. Her er hvem der er omfattet, satserne, de nye regler for søskende fra 2027 og et regneeksempel på, hvor meget en familie kan give uden afgift.

Skrevet af Henriette Sørensen, kommunikationsansvarlig

Udgivet · Opdateret

Ældre hånd skubber en lille gave i brunt papir hen over et køkkenbord mod en yngre hånd

Del af: Arveregler

Hvad er gaveafgift?

Gaveafgift er en afgift på gaver til den nærmeste familie, og den betales kun af den del af årets gaver, der ligger over et fast, afgiftsfrit beløb.

Reglerne står i boafgiftsloven, den samme lov som afgiften på arv. Det er ikke tilfældigt. En gave i levende live flytter formue til den næste generation på samme måde som arv, og loven sørger for, at man ikke kan slippe for afgiften ved at give alt væk dagen før.

Forskellen er tidsrammen. Arv beskattes én gang, men det afgiftsfri beløb for gaver gælder pr. kalenderår, pr. giver og pr. modtager. Den, der giver lidt hvert år i mange år, kan derfor flytte langt mere uden afgift end den, der venter til arven skal deles efter arvereglerne.

Afgiftspligten opstår, når modtageren får gaven (§ 26, stk. 1), og gavens værdi er handelsværdien på det tidspunkt (§ 27, stk. 1). Et maleri, en bil eller en andel af et sommerhus tæller altså med til det, det kunne sælges for, ikke til det, giveren engang betalte.

Ikke alt, du gør for din familie, er en gave i lovens forstand. Kost og logi i dit eget hjem er afgiftsfri, og det samme gælder brugs- og indtægtsnydelser (§ 24, stk. 1). Lader du din datter bo gratis i din lejlighed, er der altså ingen gaveafgift af selve brugen.

Hvem kan få en afgiftsfri gave?

Kun en snæver kreds af familien kan modtage afgiftsfrie gaver, og det er modtagerens forhold til giveren, der afgør satsen.

Tabellen viser hver modtager med det afgiftsfri beløb pr. år fra hver giver, afgiften af det, der ligger over, og den bestemmelse, reglen står i.

ModtagerAfgiftsfrit i 2026Afgift over beløbetHjemmel
Ægtefælle, ikke separeretHele gavenIngen§ 22, stk. 3
Børn, stedbørn, børnebørn og oldebørn80.600 kr.15 %§ 22, stk. 1, litra a
Forældre80.600 kr.15 %§ 22, stk. 1, litra c
Samlever med 2 års fælles bopæl80.600 kr.15 %§ 22, stk. 1, litra d
Afdødt barns efterlevende ægtefælle80.600 kr.15 %§ 22, stk. 1, litra b
Plejebørn efter 5 års ophold80.600 kr.15 %§ 22, stk. 1, litra e
Svigerbørn28.200 kr.15 %§ 22, stk. 2
Stedforældre og bedsteforældre80.600 kr.36,25 %§ 22, stk. 1, litra f og § 23, stk. 2
Søskende fra 1. januar 2027Det afgiftsfri beløb15 %§ 22, stk. 1, litra g
Nevøer, niecer, venner og andreIngenIndkomstskat hos modtagerenUden for § 22

Retningen betyder noget, og det overser mange. Giver en bedstemor til sit barnebarn, er barnebarnet afkom og betaler 15 procent over beløbet. Giver barnebarnet tilbage til sin bedstemor, gælder den høje sats på 36,25 procent. Det samme skæve billede gælder mellem stedforældre og stedbørn.

Samleveren er den anden fælde. Ved arv er et fælles barn nok til at slippe for den høje sats, men ved gaver kræver loven fælles bopæl i de sidste 2 år før gaven (§ 22, stk. 1, litra d). Et par, der lige er flyttet sammen med en nyfødt, står uden for kredsen, til de 2 år er gået.

Beløbene reguleres hvert år (§ 22, stk. 4). I 2026 er det afgiftsfri beløb 80.600 kr. og for svigerbørn 28.200 kr.. Regneeksemplet nedenfor tæller i antal beløb, så det holder, også når beløbet reguleres.

Gave til bror eller søster - nyt fra 2027

Fra den 1. januar 2027 kan du give din bror eller søster det afgiftsfri beløb hvert år, og det, der ligger over, koster 15 procent i gaveafgift.

Ændringen er vedtaget med lov nr. 369 af 9. april 2025, som føjer søskende til kredsen i § 22, stk. 1 som litra g og til satsen på 15 procent i § 23, stk. 1. Den har virkning for gaver ydet den 1. januar 2027 eller senere.

I dag står søskende uden for kredsen. En gave til en bror er skattepligtig indkomst for ham, og den skat ligger typisk langt over 15 procent. For et søskendepar, der vil hjælpe hinanden med en udbetaling på en bolig, er forskellen derfor stor.

Datoen for gaven afgør reglen

Det er den dag, gaven ydes, der tæller. En gave overført den 30. december 2026 beskattes som indkomst hos din søster, mens samme gave overført den 4. januar 2027 kan være helt afgiftsfri.

Søskendes børn er ikke med. Giver du din nevø eller niece en gave, er det fortsat indkomst hos dem. Boafgiften på arv mellem søskende falder også fra 2027, men efter en anden lov og med dødsdatoen som skæringstidspunkt, som du kan læse under boafgift.

Seks afgiftsfrie gaver om året - et regneeksempel

Når to forældre giver hver for sig, kan en familie med et barn, et svigerbarn og to børnebørn modtage seks hele afgiftsfrie beløb og to lavere beløb hvert år uden afgift.

Lis og Magnus er gift og vil hjælpe deres søn Dennis, hans kone og deres to børn. Hver af dem er en selvstændig giver, og hver modtager har sit eget afgiftsfri beløb fra hver giver. Sådan ser det ud regnet i antal beløb.

  1. Lis giver Dennis og de to børnebørn hver det afgiftsfri beløb. Det er tre beløb.
  2. Magnus gør det samme. Det er tre beløb mere, i alt seks.
  3. Begge giver Dennis' kone det lavere beløb for svigerbørn. Det er to lavere beløb.
  4. Over fem år bliver det 30 hele afgiftsfrie beløb og 10 lavere beløb, uden at der betales afgift af noget af det.

Eksempel

Lis giver alene Dennis to afgiftsfrie beløb i samme år. Det ene beløb er frit, og af det andet betales 15 procent, altså 0,15 af et afgiftsfrit beløb i gaveafgift.

Deler Lis og Magnus gaven, så hver giver ét beløb, er afgiften 0. Spreder Lis gaven over to år, er den også 0.

Pointen er, at afgiften ikke afhænger af, hvor meget familien får i alt, men af hvordan gaverne fordeles på givere, modtagere og år. Planlægning er her helt lovlig, fordi loven selv lægger beløbet på hver enkelt person og hvert enkelt år.

Skal Lis og Magnus give et større beløb på én gang, for eksempel til en bolig, kan Lis betale afgiften for Dennis. Afgift, som giveren betaler for modtageren, udløser ikke selv ny afgift (§ 24, stk. 5). Gaven skal stå i den rigtige givers navn, så det er tydeligt, at begge har givet.

Gaveanmeldelse - frist 1. maj året efter

En gave over det afgiftsfri beløb skal anmeldes til Skattestyrelsen senest den 1. maj året efter, og både giver og modtager har pligten (§ 26, stk. 1).

Fristen er den samme, uanset om gaven er kontanter, værdipapirer eller en fast ejendom. Gaver under beløbet skal ikke anmeldes, men det er klogt at kunne dokumentere dem, hvis der senere opstår tvivl om, hvem der gav hvad.

  • Læg alle årets gaver fra samme giver til samme modtager sammen, også fødselsdags- og julegaver af en vis størrelse.
  • Sæt gaven til handelsværdien den dag, modtageren fik den (§ 27, stk. 1).
  • Indgiv anmeldelsen senest den 1. maj året efter gaven, og husk at både giver og modtager skal anmelde.
  • Dør giveren eller modtageren, før gaven er anmeldt, er fristen 8 uger efter dødsfaldet (§ 26, stk. 2).
  • Skriv gavebrevet, hvis gaven også skal være arveforskud eller særeje, før eller samtidig med at gaven gives.

Kommer anmeldelsen for sent, kan Skattestyrelsen selv skønne over gavens værdi (§ 26, stk. 3). Det skøn bliver sjældent lavere end parternes eget, så en glemt anmeldelse koster typisk både afgift og bøvl.

Når gaven også er en del af arven

En gave kan få betydning for arven senere, og derfor bør du afgøre, om den skal være en ren gave, et arveforskud eller et lån, før pengene flytter.

Afgiftsmæssigt er der ingen forskel på en ren gave og et forskud. Vederlag for afkald på forventet arv og forskud på forventet arv anses som gaver (§ 23, stk. 3). Forskellen viser sig først, når arven deles, fordi et arveforskud trækkes fra modtagerens arv, mens en ren gave ikke gør.

Et reelt lån er ikke en gave, og der betales derfor ingen afgift af selve lånet. Eftergiver forældrene et afdrag om året inden for det afgiftsfri beløb, bliver lånet gradvist til en afgiftsfri gave. Det kræver et gældsbrev, der holder, som beskrevet under familielån.

Har du flere børn, så overvej, hvordan gaverne til det ene barn skal påvirke fordelingen mellem dem. Et testamente kan bestemme, at gaver skal udlignes, eller at de ikke skal, og det fjerner tvivlen for dem, der skal dele arven.

Tommelfingerreglen er enkel. Giv inden for det afgiftsfri beløb hvert år fra hver giver til hver modtager, skriv ned hvad gaven skal være i forhold til arven, og anmeld alt, der ligger over, inden 1. maj.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget kan jeg give mine børn afgiftsfrit?

Du kan give hvert barn 80.600 kr. i 2026 uden afgift. Er I to forældre, har barnet et beløb fra hver af jer. Beløbet reguleres hvert år.

Hvor meget er gaveafgiften?

Gaveafgiften er 15 procent af det, der ligger over det afgiftsfri beløb, for børn, børnebørn, forældre, samlever med 2 års fælles bopæl og fra 2027 søskende. For gaver til stedforældre og bedsteforældre er den 36,25 procent (boafgiftslovens § 23).

Kan jeg give min søster en afgiftsfri gave?

Fra den 1. januar 2027 ja, inden for det afgiftsfri beløb, og med 15 procent i afgift af resten. Gaver ydet før den dato er skattepligtig indkomst for din søster. Det er datoen for gaven, der afgør, hvilken regel der gælder.

Hvem skal anmelde en gave til Skattestyrelsen?

Både giver og modtager skal anmelde gaven senest den 1. maj året efter, hvis gaverne i året overstiger det afgiftsfri beløb (boafgiftslovens § 26, stk. 1). Gaver under beløbet skal ikke anmeldes.

Må giveren betale gaveafgiften?

Ja. Afgift, som giveren betaler for modtageren, er afgiftsfri for modtageren (boafgiftslovens § 24, stk. 5). Det gør det muligt at give en gave, hvor modtageren får hele beløbet.

Henriette Sørensen

Om forfatteren

Henriette Sørensen

Kommunikationsansvarlig

Henriette Sørensen skriver om arv, testamenter, fremtidsfuldmagter, familieret og boligkøb. Hun har arbejdet med jura i fem år og sørger for, at artiklerne bygger på gældende lov og bliver opdateret, når reglerne ændrer sig.

Læs mere om Henriette