Spring til indhold
Advokatrådgivning

Blog

Køb af sommerhus - det juridiske du skal tjekke før du skriver under

Et sommerhus kan se ud som et almindeligt hus, men reglerne for vinterophold, udlejning, veje og tilbygninger er andre. Her er punkterne, et eksempel på pensionistreglen og en tjekliste med, hvor du finder hvert svar.

Skrevet af Henriette Sørensen, kommunikationsansvarlig

Udgivet · Opdateret

En smal sandet sti gennem klitten mellem lave fyrretræer i et sommerhusområde

Køb af sommerhus - hvad er anderledes end et helårshus?

Ved køb af sommerhus er det største skel, at huset i et sommerhusområde som udgangspunkt ikke må bruges til overnatning fra 1. november til udgangen af februar, bortset fra kortvarige ferieophold.

Forbuddet står i planlovens § 40, stk. 1, og det følger huset, ikke ejeren. Det overrasker mange, der vil købe sommerhus med en plan om at flytte derud på sigt, for intet i salgsopstillingen fortæller dig om det. Undtagelsen er huse, der allerede blev brugt til helårsbeboelse, da området blev udlagt til sommerhusområde, og hvor retten ikke siden er bortfaldet. Den slags huse findes, men du skal have det dokumenteret, før du regner med det.

Dertil kommer de regler, der kun rammer sommerhuse i praksis. Udlejning er reguleret af sommerhusloven. Grundejerforeningen har ofte medlemspligt og egne vedtægter. Adgangsvejen går tit over en privat fællesvej eller naboens grund. Og mange sommerhuse er bygget til i etaper, så det, du ser, ikke altid er det, kommunen har godkendt. Køber du gennem et selskab, kræver det som udgangspunkt tilladelse efter sommerhuslovens § 8, stk. 1, medmindre ejendommen skal bruges til helårsbeboelse eller i erhvervsøjemed.

Selve handlen med bud, rådgiver, købsaftale og overtagelse følger de samme regler som for et helårshus. Dem gennemgår vi i købsprocessen ved køb af hus. Her handler det om det, der er særligt for sommerhuset.

Helårsbeboelse i sommerhuset - pensionistreglen og vinterforbuddet

Du må kun bo fast i et sommerhus, hvis huset har en gammel ret til helårsbeboelse, hvis kommunen har givet dispensation, eller hvis du er pensionist og har ejet huset i mindst 1 år.

Pensionistreglen står i planlovens § 41. En pensionist, der ejer en bolig i et sommerhusområde, har en personlig ret til at bo der hele året, når han eller hun har ejet ejendommen i 1 år. Pensionist betyder her en person med ret til folkepension, en førtidspensionist, en efterlønsmodtager, en modtager af fleksydelse eller en person på 60 år og derover, der får pension. Retten er personlig. Den følger ikke huset, og den går ikke videre til en køber.

Kommunens dispensation efter § 40, stk. 2, gives kun i særlige tilfælde, og den bortfalder ved ejerskifte. Har sælgeren boet fast i huset på en dispensation, kan du altså ikke overtage den. Spørg derfor altid, hvilket grundlag sælgeren har boet på, og få det skriftligt.

Eksempel

Susanne og Finn køber et sommerhus i august 2026. Finn får folkepension, Susanne arbejder stadig et par år endnu. Planen er at sælge rækkehuset og bo i sommerhuset hele året. Den første vinter, fra 1. november 2026 til udgangen af februar 2027, gælder vinterforbuddet for dem som for alle andre, så de må kun bruge huset til kortvarige ophold. I august 2027 har Finn ejet huset i 1 år, og fra da af må han bo der fast. Susanne må bo der sammen med ham som ægtefælle efter § 41, stk. 3, og hun må blive boende, hvis Finn dør før hende. Flytter hun derfra, bortfalder retten. Det hele forudsætter, at Finn står på skødet. Havde de lagt huset alene i Susannes navn, ejede pensionisten ikke boligen, og de skulle vente, til hun selv blev pensionist.

Sælger I helårsboligen for tidligt, kan I stå uden et lovligt sted at bo den første vinter.

Udlejning af sommerhuset - hvad må du?

Du må gerne leje dit sommerhus ud til ferieophold, så længe udlejningen ikke er erhvervsmæssig og det enkelte lejemål ikke løber over 1 år.

Grænsen står i sommerhuslovens § 1, stk. 1, nr. 1. Ejere må ikke uden tilladelse udleje hus eller husrum til beboelse erhvervsmæssigt eller for et længere tidsrum end 1 år, medmindre det lejede skal bruges til helårsbeboelse. Tilladelsen gives efter § 2 af ministeren for byer og landdistrikter, som kan lade kommunen afgøre sagerne. Hvor grænsen for erhvervsmæssig udlejning går, står ikke i paragraffen. Lejer du flere huse ud, eller driver du udlejningen som en egentlig virksomhed med service til gæsterne, så få afklaret spørgsmålet, før du lægger huset op på en portal.

Vinterforbuddet gælder også, når du lejer ud. Planlovens § 40, stk. 3, tillader kontinuerlig udlejning til skiftende gæsters kortvarige ferieophold i vinterperioden, når den samlede brug i perioden ikke overstiger 9 uger. Det er et loft over hele vinteren, ikke pr. gæst. Lejer du ud til én person, der reelt bor i huset fra november til februar, er det helårsbeboelse og ikke ferie.

Brud på reglerne har en civilretlig følge, som mange overser. Efter sommerhuslovens § 9 er aftaler om udlejning uden tilladelse efter loven ugyldige, så et lejemål, der i virkeligheden er en fast bolig, står svagt for begge parter.

Grundejerforeningen - pligter, vedtægter og vejbidrag

I de fleste sommerhusområder er du forpligtet til at være medlem af grundejerforeningen, og vedtægterne binder dig fra den dag, du overtager huset.

Medlemspligten følger typisk af en tinglyst deklaration på grunden, så den står i tingbogen og ikke kun i foreningens egne papirer. Vedtægterne kan regulere langt mere, end du tror. Hegn og beplantning, fældning af træer, flagstænger, parkering, støj og hvornår du må slå græs er almindelige emner. Nogle foreninger har også regler om udlejning eller om, hvor mange gæster der må overnatte.

Foreningen står ofte for de private fællesveje i området, og udgiften fordeles som vejbidrag mellem medlemmerne. Spørg efter det seneste regnskab, budgettet og referatet fra den seneste generalforsamling. Her ser du, om der er besluttet en ny vejbelægning, nye stikveje eller en kloakering, som rammer dig som ny ejer, og om nogen medlemmer skylder bidrag. Står der en større udgift i budgettet, så aftal i købsaftalen, hvem der betaler den.

Adgangsvej og servitutter - kommer du lovligt til huset?

Kører du til sommerhuset over naboens grund eller ad en privat vej, skal retten til at bruge vejen helst stå tinglyst, ellers kan den være svær at håndhæve over for en ny ejer af naboejendommen.

Tinglysningslovens § 1, stk. 1, siger, at rettigheder over fast ejendom skal tinglyses for at få gyldighed mod aftaler om ejendommen. En mundtlig aftale om vejret mellem sælgeren og naboen kan altså holde, så længe de to ejer husene, men ikke nødvendigvis, når naboen sælger.

En vej på kortet er ikke en ret

At der går en grusvej hen til huset, betyder ikke, at du har ret til at bruge den. Find den tinglyste vejret, eller få en aftale med ejeren af vejarealet tinglyst, før du skriver under.

Servitutterne fortæller også om andre begrænsninger. I sommerhusområder er det typisk deklarationer om bebyggelse, om at bevare klitter og bevoksning, om ledninger og om medlemskab af grundejerforeningen. Hvordan servitutter og skøde registreres, og hvad en anmærkning betyder, kan du læse om under skøde og tinglysning.

Tilbygning, anneks og lovliggørelse

Tjek, at alt det, du køber, er lovligt opført, for et anneks eller en tilbygning uden tilladelse er dit problem, når du har overtaget huset.

Mange sommerhuse er bygget til over flere årtier, ofte af ejeren selv. Sammenlign derfor det, du ser på grunden, med BBR-oplysningerne og med byggesagsarkivet hos kommunen. Står anneks, overdækket terrasse eller udestue ikke nogen af stederne, kan kommunen kræve dem lovliggjort, og i værste fald fjernet.

Hvor meget der må bygges, afgøres af bygningsreglementet, af lokalplanen og af eventuelle tinglyste deklarationer. Grænserne varierer fra område til område, så læs lokalplanen for netop dit område, før du regner med en tilbygning. Vil du bygge til efter købet, så spørg kommunen, før du giver bud. Svaret kan ændre, hvad huset er værd for dig. Finder du et forhold, der ikke er lovligt, kan du bede sælgeren om at lovliggøre det inden overtagelsen eller skrive i købsaftalen, hvem der bærer risikoen.

Tjekliste før du skriver under på sommerhuset

Inden du skriver under, bør du have svar på otte spørgsmål, og for hvert af dem ved du på forhånd, hvor svaret står.

SpørgsmålHvad du tjekkerHvor finder du svaret
Ligger huset i sommerhusområde?Zonestatus og anvendelseLokalplanen og kommuneplanen
Har huset ret til helårsbeboelse?Gammel ret eller personlig ret hos sælgerenKommunen og sælgerens dokumentation
Kan du bruge pensionistreglen?Hvem der er pensionist, og hvem der står på skødetPlanlovens § 41 og købsaftalen
Må du leje ud?Omfang og eventuelle forbud i vedtægterneSommerhusloven og grundejerforeningens vedtægter
Er du medlem af en grundejerforening?Medlemspligt, vejbidrag og kommende udgifterTingbogen, vedtægter, regnskab og referater
Kommer du lovligt til huset?Tinglyst vejret over fremmed grundTingbogen for din grund og vejens grund
Er alt lovligt bygget?Anneks, tilbygning og udhuseBBR og byggesagsarkivet
Kan du bygge til?Bebyggelsesgrænser og deklarationerLokalplanen, servitutterne og kommunen

Listen er lavet til at bruge, mens handlen stadig kan ændres. Ved et sommerhus køb er det især punkt 2 og 3, der afgør, om huset kan det, du har tænkt dig, og de to svar får du ikke af sig selv fra mægleren. Bed om dem skriftligt. Er der et punkt, du ikke kan få afklaret, så lad en boligadvokat se papirerne igennem, og skriv i købsaftalen, at handlen er betinget af svaret.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bo i mit sommerhus hele året, når jeg går på pension?

Ja, når du har ejet huset i 1 år. Planlovens § 41 giver en pensionist, der ejer en bolig i et sommerhusområde, en personlig ret til helårsbeboelse. Som pensionist regnes blandt andre modtagere af folkepension, førtidspension, efterløn og fleksydelse samt personer på 60 år og derover, der får pension.

Må jeg leje mit sommerhus ud uden tilladelse?

Ja, til ferieophold, så længe udlejningen ikke er erhvervsmæssig og lejemålet ikke varer over 1 år, jf. sommerhuslovens § 1, stk. 1, nr. 1. I vinterperioden må den samlede udlejning til skiftende gæster ikke overstige 9 uger efter planlovens § 40, stk. 3.

Følger en dispensation til helårsbeboelse med, når jeg køber huset?

Nej. En dispensation fra vinterforbuddet efter planlovens § 40, stk. 2, bortfalder ved ejerskifte. Vil du bo fast i huset, skal du selv have et grundlag, fx pensionistreglen eller en ny dispensation fra kommunen.

Henriette Sørensen

Om forfatteren

Henriette Sørensen

Kommunikationsansvarlig

Henriette Sørensen skriver om arv, testamenter, fremtidsfuldmagter, familieret og boligkøb. Hun har arbejdet med jura i fem år og sørger for, at artiklerne bygger på gældende lov og bliver opdateret, når reglerne ændrer sig.

Læs mere om Henriette